Noćne more – kako ih se rešiti

Noćne more su oduvek ljudima uterivale strah u kosti. Zbog noćnih mora se često dešava to da ne možemo da zaspimo jer se bojimo da ćemo ponovo da odemo u taj strašan svet kojeg se toliko bojimo. Da li i vi imate noćne more? Smatra se da većina ljudi u godini dana ima jednom ili dva puta ove parasomnije. Iako velik broj snova ne zapamtimo, obično nam u sećanju ostaju one vrste snova iz kojih smo se naglo probudili i više nismo mogli zaspati. Zašto ružno sanjamo i šta se dešava u našoj glavi za vreme spavanja?

Za vreme spavanja aktivnost našeg mozga deli se u pet faza sna. I dok u prvoj fazi sna spavamo i dalje lakim snom iz kojeg lako možemo da se probudimo, druga faza sna već znači i čvršći san i teže buđenje. U trećoj i četvrtoj fazi sna spavamo najtvrđim snom, a u tim fazama se i smanjuje temperatura tijela i otkucaji našeg srca. Zadnja faza sna ili kao što se popularno naziva REM faza sna, svima je najzanimljivija jer se tiče naših snova. U REM fazi sna sanjamo i ako se probudimo za vreme trajanja te faze, sećat ćemo se šta smo tačno sanjali. To je i objašnjenje zašto se nekih snova ne sećamo. Za vreme spavanja obično prolazimo i do čak 5 faza REM faze sna, a naše telo je u REM fazi u potpunosti paralizovano.

Naučnici su do sada otkrili mnogo o tome kako mozak funkcioniše za vreme spavanja, no ipak i dalje postoji mnogo toga šta nije istraženo. Smatra se da naše telo tokom sanjanje na neki način sortira uspomene koje želimo da nam ostanu u sećanju i one koje ćelimo da izbrišemo iz naših misli. Smatra se i da snovima pokušavamo da rešimo probleme koji nas podsvesno muče, a kojih često nismo niti svesni.

Iako će biti malo onih koji će svoje pobleme povezati sa noćnim morama, smatra se da su upravno noćne more signali koji nam javljaju da nešto radimo krivo i da se moramo promijeniti.

Snovi mogu biti praćeni mnoštvom emocija, a mnoge od njih nisu tako lepe već su povezane sa strahom i teskobom. No, noćne more nastaju kada se zbog intenziteta tih emocija naglo probudimo.

Pogledamo li u prošlost, noćne more su se u srednjem veku tretirale kao delo vraga pa su se svi oni koji su ih imali lečili tako da su bili spaljivani na lomači. Danas to naravno nije tako.

Noćne more se znaju ponavljati pa tako može da se desi da sanjamo često isti ružan san. Sada se zna da su noćnim moramo podložniji oni koji uživaju u alkoholu i drogama te oni koji su doživeli neku traumu.

Ne postoji čovek koji jednom u životu nije imao noćnu moru. Ne brinite zato. To su samo snovi koji ne mogu da vam naude iako u tom trenutku osećate velike osećaje straha, uznemirenosti i teskobu.

Ako ste pod velikim stresom u svom stvarnom životu, noćne more mogu da budu učestalije. Ponekad čak i bolest, selidba, promena radnog mesta ili smrt bliske osobe mogu da izazovu ružne snove. Ako ste pre spavanja gledali horor filmove ili čitali neke strašne kriminalističke knjige, takođe može da se desi to da imate noćne more.

Kako biste smanjili sanjanje noćnih mora na minimum, pre spavanja se ne preporučuje jesti velike, masne i teške obroke. Zbog takvih obroka telo se ne može opustiti, a probavni sustav radi velikom brzinom i dalje. Uz to, bitno je i da vaše mesto za spavanje bude ugodno, toplo i mirno kako biste se mogli opustiti pre nego utonete u san. Pokušajte stres svesti na minimum.

Noćne more ne zahtevaju nikakvo lečenje. One se tretiraju kao i obični snovi i jednako su tako i važne. Kada pronađete svoj okidač noćnih mora, tako ćete ih i sami lakše rešiti. Ipak, ako su noćne more učestale, obratite se lečniku kako bi on procenio da li vam treba stručna pomoć. Naime, dugoročni hronični stres može dovesti do bolesti kao šta su anksioznost i depresija, a ovi psihički poremećaji zahtevaju lečenje.

loading...