Vrištanje u snu

Vrištanje u snu jedan je od rezultata noćnih strahova koji će češće pojavljuju kod dece, iako nisu isključeni niti kod odraslih. Ipak, kod odraslih se pojavljuju jako retko. Do njih obično dolazi kada su deca jako premorena, a kod odraslih zbog prevelike količine stresa tokom dana. Iako noćni strahovi izgledaju mnogo traumatično, oni nisu opasni jer osoba kojoj se to dešava i dalje spava. Obično se pojavljuju između četvrte i dvanaeste godine detetova života.

Ako je i vas probudilo vrištanje deteta ili neke odrasle osobe s kojom delite stan ili sobu, morate da znate da se radi o noćnim strahovima. Do toga dolazi iznenada, obično par sati nakon šta osoba utone u san. Iako vam se čini da je ona budna, ipak spava najdubljim snom. Nakon vrištanja u snu, sledi dizanje, sedanje na krevet i plakanje, kod nekih se dešava mumljanje, mlatarenje rukama i nogama, tresenje tela, ubrzano disanje i znojenje. Iako vam se čini da osoba ima otvorene oči, ona ustvari spava i njezin pogled je prazan, a oči deluju stakleno. Kod nekih ova epizoda i počinje i završava vrištanjem i ništa od sledećih radnji se ne dešava. Sve zavisi od osobe do osobe.

Važno je naglasiti da kada primetite da neko ima epizodu straha, da ga ne budite jer je to u tim trenucima nemoguće. Više se orijentišite na sigurnost, pogotovo ako se radi o detetu. Ako dete pokušava izaći iz krevetića ili želi da lupa po zidu, pridržite ga kako to ne bi činilo.

Pokušajte da smirite dete. Ako ono i dalje vrišti u snu, nežno ga zagrlite i ljuljajte ga lagano. Ako ono pokuša da vas odgurne, nemojte se briniti, ono to radi nesvesno. Pjevušite mu omiljenu uspavanku i obraćajte mu se laganim smirenim glasom da ste tu za njega i da će sve biti u redu.

Epizoda vrištanja u snu koja je produkt napadaja noćnog straha obično traje kratko, od 1 do 2 minuta iako se roditeljima čini da se radi o čitavoj večnosti. Nakon toga dete nastavi sa spavanjem kao da se ništa nije desilo. Ako ga ujutro pitate nešto o tom noćnom događaju, sa sigurnoću možemo reći da se ničega neće sećati.

Do vrištanja u snu i noćnih strahova može da dođe zbog vama potpuno nejasnih i neprimetnih situacija. Iako mnogi roditelji kod predškolske dece epizode noćnog straha povezuju sa odlascima u vrtić, vrtić najčešće nije uzrok noćnih strahova. Razlog je možda neki sasvim bezazlen kojem nikada ne biste pridali pažnju. Možda je vaše dete isfrustirano jer mu je netko oteo igračku toga dana u parku, možda nije moglo da izrazi ljutnju zbog neke radnje u crtiću… Razloga je mnogo, a u većini slučajeva nećete ga pronaći. Važno je dete u tim trenucima oseti vašu ljubav, bliskost i toplinu, a sa vremenom kako bude starije, epizode noćnih strahova će u potpunosti prestati.

Kako bi dete što imalo što manje ovakvih napadaja vrištanja u snu i noćnih strahova, pokušajte da poradite na pravilnoj rutini odlaska na spavanje. Neka dete ide spavati uvek u isto vreme i to mnogo pre nego što bude skroz premoreno. Premorenost može da izazove noćne strahove. Pre nego ide na spavanje neka bude u mirnoj i opuštenoj atmosferi, prilagodite aktivnosti odlasku na spavanje. Neka izbegava nasilne igre na računaru i gledanje televizije. Ispričajte detetu lepu priču pre spavanja pa će ono lako, mirno i zadovoljno utonuti u san.

loading...