Da li bebe sanjaju

Jedno od najčešćih postavljenih pitanja na Internetu je – da li bebe sanjaju i ako sanjaju, šta tačno sanjaju. Verovatno se pitate šta se dešava u bebinoj maloj glavici dok za vreme sna nemirno trza ručicama i nožicama, okreće se pa čak i pomiče oči tokom sna. Velik je broj onih kojih zanima to pitanje pa ćemo pokušati da otkrijemo šta se dešava u dečjoj glavici za vreme spavanja.

Do sada su provedena brojna znanstven istraživanja na ovu temu, ali do odgovora da li bebe sanjaju nije lako doći. Naime, pošta se radi o vrlo maloj deci, teško je i istražiti šta se dešava u njihovim glavicama.

Ovim pitanjem bavi se i velik broj lečnika koji roditeljima pokušavaju dati odgovor na ovo pitanje. Lečnici smatraju da i bebe za vreme spavanja imaju REM fazu sna koja se povezuje sa sanjanjem stoga je jasno da i bebe sanjaju.

Pretpostavlja se da bebe sanjaju o onome šta ih okružuje dok su budne. Često sanjaju kako jedu, kako im je udobno, toplo, kako su gladne ili im je dosadno. Bebe mogu sanjati i mirise iz okoline koja ih okružuje dok su budni.

Ako ste se pitali da li bebe sanjaju svoje roditelje, odgovor je potvrdan. Bebe mogu da sanjaju roditelje kao i sve ljude koje često tokom jave viđaju. Zavino u kojem kontekstu ih sanjaju, tako bebe svoje roditelje mogu da sanjaju u lepim i ugodnim snovima ili ružnim snovima, odnosno noćnima morama.

Noćne more kod dece su dosta česte i jako ih plaše, a one mogu da se pojave već tokom prvih šest tedana starosti bebe. Ako se vaša beba probudi jako plačući verovatno je ružno sanjala. Ne ostavljajte je da se sama smiri jer bebi je potrebna vaša blizina kako bi se umirila i osećala sigurno. Tada je uzmite k sebi u naručje, a ako dojite pokušajte i tako da je smirite jer deca se dojenjem povezuju sa svojim majkama.

Da li deca sanjaju i šta tačno sanjaju još će dugo biti glavna tema za znanstvene naučnike. No, ne zamarajte se previše tim stvarima. Vi sami poznate najbolje svoje dete, a verovatno ste proveli i mnogo vremena promatrajući svoju bebu dok spava. Bitno je samo da kada se beba probudi, budete tu uz nju jer bebe su male i još se jako plaše, a jedina osoba koja može da ih tada uteši ste vi, bebini roditelji.

loading...