Koliko treba spavati

Koliko čoveku treba sati sna? Velik broj ljudi pre nego legnu spavati računaju u glavi koliko će spavati i razmišljaju o tome da li će to biti dovoljno. Često nam se događa da upravo zbog te računice ne možemo da zaspimo. Naime, umesto da se opustimo kako bi šta lakše zaspali, mi smo pod stresom da li ćemo spavati dovoljno. Svi znamo da je u ovo doba prepuno stresa teško zaspati pa čak ponekad i pronaći vreme za odmor i spavanje. No, spavati se mora.

Da bismo bili živi i zdravi, moramo spavati. Samo je pitanje koliko nam je sati sna dovoljno u kojoj životnoj fazi. Ako ste se pitali da li vam je dovoljno šest, sedam ili čak i osman ili devet sati sna kako biste se osećali dobro i kako biste dobro funkcionirali, morate da znate da sve to ovisi o tome koliko imate godina.

Provedeno je naučno istraživanje američke Nacionalne organizacije za spavanje koja je došla do spoznaja da maloj deci od od četiri meseca pa sve do 17-e godine života treba više sna nego šta se to do sada mislilo. Oni upozoravaju da bi se nedostatak sna čak od malena mogao odraziti na kasniji razvoj dece i pojavu bolesti u odrasloj dobi. Ako vaše dete na spava dovoljno postoji veća šansa da razvije bolesti kao što su dijabetes, sračne bolesti ili gojaznost, a pati i do rizika ranije smrti.

Kako bi obavestili ljude koliko je sna za njih dovoljno stručan tim od čak 18 stručnjaka iz područja pedijatrije, anatomije, fizilogije, ginekologije, neurologije i gerontologije uradio je istraživanje koje je trajalo dvije godine. U tom periodu, istražili su koliko sna nam je dovoljno u kojem životom periodu. Podaci koji su otkrili bili su šokantni jer otkriveno je da deci treba puno više sna nego šta se to ranije mislilo.

Naime, došli su do zaključka da male bebe u dobi od rođenja pa do trećeg meseca svog života moraju da spavaju od 14 pa do 17 sati na dan. Nakon toga, bebe do 11-og meseca starosti moraju da spavaju od 12 do 15 sati dnevno.

Nadalje, deci do druge godine starosti treba čak do 14 sati sna kako bi se pravilno razvijala. Ima li vaše dete od 3 do 5 godina, trebat će mu od 10 do 13 sati sna.

Kada vaše dete krene u školu pa sve do njegove 13-e godine, treba mu od devet do 11 sati sna. Nakon toga, do 17-e godine života deci treba od osam do deset sati spavanja.

Takođe, uvedena je i nova kategorija za mlade osobe u dobi od 18 do 25 godina. Da bi bili zdravi, oni moraju da spavaju od sedam do devet sati na dan. Ovo vredi i za sve odrasle osobe u dobi od 26 do 64 godine života. Uvedena je još jedna kategorija i to za osobe starije od 65 godina koji moraju da spavaju od sedam do osam sati na dan.

Osim ovih brojčanih pokazatelja važno je da se držite i rutine šta se tiče odlaska na spavanje. Pokušajte da idete spavati uvek u isto vreme, svakoga dana se bavite barem pola sata sa telesnom aktivnošću, a pre nego idete na spavanje pokušajte da se opustite i ne radite ništa šta bi vas moglo opeteritit ili razbuditi. Isključite televiziju, mobilne telefone i računare i pročitajte neku dobru knjigu.

loading...