Lucidni snovi

Što su tačno lucidni snovi? To je vrsta snova u kojima smo svesni da sanjamo određene snove. Svesnosti postajemo tek kada sanjamo dešavanja za koja smo sigurni da su nemoguća da se dese u javi kao šta je na primer letenje ili padanje ili kada bez razloga postanemo svesni da sanjamo. U lucidnim snovima osoba je svesna da sanja i može da kontroliše sve šta sanja. Uz takvu kontrolu, možemo da biramo šta ćemo tačno da sanjamo. Lucidni snovi su vrlo usko povezani sa šamanskim spavanjem.

Kada za vreme sanjanja postanemo svesni da sanjamo ono šta je u javi nemoguće da se desi ili je teško ostvarivo, mi smo ostvarili lucidnost ili mentalnu jasnoću. Upravo kada shvatimo da sanjamo i da sve šta se dešava u snovima nije lako ostvarivo, mi smo u mogućnosti da kontrolišemo naše snove. Taj deo je i svima najintrigantiniji.

Naučna istraživanja su do sada došla do mnogih zanimljivih otkrića. Tako je dokazano da najveću mogućnost za lucidne snove imaju one osobe koje najviše vremena provode igrajući video igre. Takve osobe izložene su virtualnom svetu u kojem manipulišu onim šta će da se desi kroz igre. To je glavni razlog zašto za takve osobe lucidno sanjanje ne predstavlja veliki problem.

Ako ne provodite vreme igrajući video igre, postoji i dalje šansa da lucidno sanjate. Jedino šta ćete morati uložiti malo truda za to jer ćete morati naučiti lucidno sanjati. Zato morate da znate da se glavnina snova dešava za vreme REM faze sna. U jednoj noći može da se desi čak pet REM faza sna, a snove koje ste sanjali u tim fazama možete da zapamtite.

Za početak moraćete da se setite šta ste tačno sanjali. To će ispočetka možda da vam bude teško, ali sa vremenom vi ćete se sećati sve više i više svojih snova. Ovde nije toliko ni bitno da snove povežete u celinu, bitno je samo da se za vežbu šta više od toga setite. Šta se više snova setite to će se i kontrola nad njima povećavati.

Dobro bi bilo da uvek na svom noćnom ormariću imate beležnicu i olovku da možete da zapišete svoje snove čim se probudite. Naime, mnogo je važno da snove zapišete čim se probudite jer nakon par minuta postoji velika verovatnost da ih se više nećete sećati. Dakle čim se probudite u dnevnik svojih snova zapišite gde ste tačno bili, šta ste radili, kako ste se osećali… Sve čega možete da se setite.

Kada ste dobro izvežbali sećanje na svoje snove možete da pređete u sledeću fazu, a to je faza eksperimentisanja. U ovom fazi naučićete kako da kontrolišete snove.

MILD tehnika za kontrolu snova

U tehnici bitno je da se setite šta više snova koje ste sanjali. Zato je bila važna prethodna vežba. Dakle, pre nego šta krenete na spavanje namestite budilicu da vas probudi nakon četiri, šest ili nakon sedam i po sati. Vi sami izbaerite koje vam vreme najbolje odgovara. Čim se probudite pokušajte da se prisetite šta ste sanjali. Kada ste to uradili, vratite se na spavanje i pokušajte se vratiti u san koji ste sanjali. U početku vam se to verovatno neće desiti, ali nakon par pokušaja uspet ćete da lucidno sanjate.

WBTB tehnika za kontrolu snova

Mnogo njih koji su pokušali da kontroliraju snove kažu da je upravo ova tehnika najuspešnija. U WBTB tehnici važno je da namestite budilicu da vas probudi nakon pet sati sna. Nakon šta se probudite pokušajte da se prisetite šta ste sanjali, a nakon toga pokušajte ponovo da zaspite kao šta je opisano ua MILD tehnici.

Lucidni snovi su mnogo zanimljivi. Nemojte da odustanete ako vam se u početku desi da ne uspevate lucidno sanjati. Najbitnija je vežba. Šta više ćete da vežbate, lakše i bolje ćete upravljati svojim snovima. Doživet ćete iskustva kakva su moguća samo u lucidnim snovima. Vi ćete upravljati onime šta sanjate i zbog toga ćete se osećati fantastično. Moći ćete da trčite neverovatnim brzinama, da letite ili da padate, a iako će vam se činiti da ste budni jer sve to kontrolišete, vi ćete zapravo spavati i sanjati.

loading...