Mesečarenje kod dece

Mesečarenje kod dece ili somnabulizam je poremećaj spavanja koji obuhvata niz aktivnosti koje dete radi za vreme spavanja u dubokom snu, iako vam se čini da je ono posve budno. Ako ste dete stavili na spavanje, a malo nakon toga ste ga ugledali kako ono šeće uokolo kao da je budno, zbunjeno i omamljeno, vi imate dete koje mesečari u snu.

Mesečarenje je jedna od najučestalijih parasomnija kod dece i često nestaje sa odrastanjem. Ipak, važno je znati šta da tačno radite sa vašim detetom kada mu se ovo desi.

Mesečarenje se još naziva i hodanje u snu, a obuhvata niz aktivnosti kao što su sedenje na krevetu i hodanje po sobi pa sve do onih opasnijih, odnosno izlaska iz kuće i obavljanje nužde u ormaru ili na hodniku. Bez obzira šta dete radi u snu, kada se probudi, neće se ničega sećati.

Postoji pet faza sna, a to su faza jedan, dva, tri, četiri i REM faza sna. Sve spomenute faze čini jedan celi ciklus spavanja koji traje do 100 minuta. Tokom jedne noći osoba prođe do pet ovakvih ciklusa. Mesečarenje se obično dešava u fazama dubljeg sna, odnosno u trećoj i četvrtoj fazi. U tim fazama obično je i teže probuditi osobu, a ako se probudi u tim fazama osećaćese dezorijentisano, omamljeno i pospano.

Mesečarenje kod dece se dešava obično sat ili dva nakon što su utonula u san, a proces mesečarenja može da se dešava od pet do dvadeset minuta.

Koji su uzroci mesečarenja

Mesečarenje je kod dece učestalije nego kod odraslih, a obično prestaje nakon puberteta. Smatra se da je genetski nasledno pa ako ste vi ili vaš partner hodali u snu, velika je verovatno da će se to dešavati i vašoj deci.

Drugi uzroci mesečarenja kod dece mogu da budu:

  • veliki stres
  • umor
  • nesanica
  • prekinuti san
  • povišena temperatura
  • bolesti
  • lekovi

Uz mesečarenje mogu da se javi i neki drugi poremećaji spavanja kao šta su:

  • apnea kod spavanja (kratak prestanak disanja tokom spavanja)
  • noćne more
  • mokrenje u krevet

Iako vam se čini da je dete budno kada mesečari jer su mu oči otvorene, ono je zapravo u fazi dubljeg sna i ne zna gde se tačno nalazi. Dece tokom mesečarenja veruju da su na potpuno drugom mestu.

Mesečarenje kod dece u pravilu nije štetno i vrlo često izazvano je nekom od nabrojanih situacija. Ono može da bude štetno ako postoji mogućnost da se dete za vreme mesečaranje ozledi, da otvara porzor ili krene negde stepenicama. Naime, dete nije svesno da to sve radi pa bi lako moglo da dođe do ozlede.

Mesečarenje ne izaziva nikakvu štetu šta se tiče emocionalnog razvoja deteta i ono se obično samo vrati u krevet i drugoga dana se ne seća da se išta od toga desilo.

No, kako biste bili sigurni da se vaše dete neće ozlediti prilikom mesečaranje važno je preduzeti sve sigurnosne mere. Nemojte da budite dete jer bi se ono moglo jako uplašiti. Radije ga oprezno i lagano usmerite prema krevetu. Budite sigurni da ste zaključali sva vrata, a ključ odložite na neko mesto gde dete ne može da ga dohvati. Pobrinite se i za prozore. Bilo bi dobro da ne budu uočljivi pa ih zaklonite malo debljim zavjesama. Ako je ikako moguće neka dete spava u prizemlju i nikada na krevetu na sprat. Imate li veću decu koja znaju da voze auto, svakako spremite ključeve na sigurno. Uklonite i sve ostale oštre i opasne predmete izvan domašaja deteta.

Simptomi mesečarenja kod dece

Glavni simptom mesečarenja kod dece je ustajanje iz kreveta i hodanje u snu otvorenih očiju. Osim toga dešava se da mesečari i pričaju u snu, ne mogu da se probude, izgledaju dezorijentisano i omamljeno te ne mogu da odgovore na pitanja kada ih nešto upitate. Često se deca samo dignu i sednu na krevet i ponavljaju stalno jednu te istu radnju, odnosno trljaju oči ili se igraju nečim.

Lečenje mesečarenja kod dece

Ako mesečarenje kod deteta nije učestalo i kratko traje sa minimalnim rizikovanjem, nema razloga za odlazak kod lečnika. Sa vremenom će mesečarenje i u potpunosti prestati. No, ako je ono često i nastavlja se i nakon puberteta, dobro bi bilo da potražite savet lekara.

Lekar će prepisati terapiju buđenja koja će prekinti cikluse spavanja i tako prekinuti mesečarenje. Postoje i primeri kada lekar može da prepiše lek koji će pomoći detetu kod spavanja.

Pre nego dete krene na spavanje stvorite oko njega toplu i opuštenu atmosferu. Uključite laganu muziku, prigušite svetlo i pričajte mu priče. Neka dete uvek ide spavati u isto vreme i neka se budi u isto vreme. Isto tako dobro je da krene spavati šta ranije kako ne bi bilo premoreno. Pre nego dete ide na spavanja nemojte mu davati previše tekućine.

Važno je da kada ugledate svoje dete kako hoda u snu, da ne paničarite i da ga lagano usmerite nazad u krevet. Ujutru možete da mu ispričate šta se sve dešavalo pa se zajedno nasmijte njegovom hodanju u snu. Saznajte šta tačno učiniti u slučaju mesečarenja kod odraslih.

loading...