Najgori i najbolji položaj za spavanje

Iako možda mislite da to nema veze sa zdravljem, položaj spavanja bitno uteče na zdravlje vašeg celokupnog organizma. Naime, naučno je dokazano da su neki položaji za spavanje mnogo zdraviji od drugih te da postoje položaji za koje se tvrdi da ih je bolje izbegavati. Neki položaji za spavanje mogu da izazovu ozbiljne probleme sa zdravljem, a tu se ubrajaju iskrivljenosti vrata, bokova, ramena, celih leđa pa i vilice, a može da dođe i do nesanice. Sve to može da se u velikoj meri odrazi na vaše raspoloženje nakon buđenja te na količinu stresa kojim ste time od jutra pogođeni.

Stoga, od velike je važnosti da pronađete položaj za spavanje koji će vam najbolje pasati i koji neće opteretiti vašu kralježnicu i ostatak tela.

Spavanje na leđima

Patite li od apneje nikada ne biste smeli da spavate na leđima. Kod spavanja na leđima najveći je problem što jezik može da padne unatrag čime se blokira disanje u grlu. Osim toga, svi oni koji vole da spavaju na leđima češće hrču.

Želite li svejedno da spavate na leđima jer vam je to omiljeni položaj, mogli biste uraditi par trikova koji će vam pomoći da ne hrčate. Stavite mali jastuk ispod koljena ili na donjem delu leđa.

Bolujete li od bolesti srca, od glaukoma ili od nekih bolesti dišnih sustava, možete unaprediti ovaj položaj na leđima i pomoći sebi i svom zdravlju. Naime, postavite više jastuka i probajte da spavate u polusedećem položaju.

Spavanje na trbuhu

Ako najčešće spavate na trbuhu vaša poza za spavanje verovatno izgleda ovako. Glava vam je okrenuta na levu ili desnu stranu, a ruke su vam isprepletene ispod jastuka ili ispod tela. Iako mnogi od nas nisu toga svesni, ovaj položaj može da vam u potpunosti iskrivi kralježnicu.

U ovom položaju tokom spavanja jako naprežete mišiće i ligamente koji se nalaze odmah uz same kralješke. To stvara pritisak na živce u rukama što može da izazove trnce u rukama tokom celog sledećeg dana. U ovom položaju osim kralježnice, pritišćete i pluća i grudi što ometa duboko disanje za vreme spavanja.

Ako se nikako ne možete odreći vašeg omiljenog položaja za spavanje naš predlog je da ne koristite jastuk ispod glave. Jastuk koristite ispod bokova tako da poduprete telo tokom spavanja.

Spavanje na boku

Spavanje na boku najzdraviji je položaj za spavanje. U ovom položaju vaša će kralježnica slediti prirodnu zakrivljenost. Ovaj položaj možete samo uanprediti da bude još bolji, a to ćete postići tako da postavite jastuk između nogu u predelu kolena. Ovako ćete smanjiti opeterećenje na kukove koji će za vremena spavanja biti opušteni.

Patite li od viskog krvnog tlaka dobro je znati da bi vam moglo pomoći spavanje na levom boku, a ako u bubrezima imate kamence, birajte spavanje na desnom boku.

Osećate li veliki umor nakon spavanja, vreme je da za to okrivite položaj za spavanje. Ne bacajte novac na mnogobrojne skupe madrace i jastuke. Proverite prvo svoj položaj za spavanje koji je najčešči uzrok vašeg nezadovoljstva, neispavanosti i bolova u leđima.

loading...