Noćne more kod dece

Ne postoji dete koje ponekad u svom životu nema noćne more. Noćne more su vrste snova koje su kod dece dosta česte. Deca ružno sanjaju pa se bude i tada se boje ponovo zaspati da opet ne bi sanjali to isto ili nešto još gore. Tu nastupate vi kao roditelji. Morate pronaći način kako da pomognete svome detetu da se lakše nosi sa tim strahovima.

U prvom redu morate da otkrijete čega se dete toliko plaši i šta ga tačno opeterećuje. Poznato je da deca obično sanjaju ružne snove na temelju onoga šta ih plaši u realnom svetu. Jednom kada to saznate moći ćete lakše utešiti i smiriti dete te poraditi sa njime na tome da se noćne more dešavaju što manje. Najveći problem su ona najmanja deca jer oni još uvek ne mogu da kažu šta ih tačno muči. Roditelji bi u ovom slučaju trebali da uzmu igračku uz pomoć koje će lakše da saznaju što detetu pravi tolike probleme.

Postoje dvije faze noćnih mora kod dece prilikom sanjanja. U jednoj fazi se pojavljuje veliki strah kod deteta za vreme sanjanja, a dete se ne probudi do kraja te druga faza u kojoj dete ima noćnu moru i probudi se do kraja. Važno je da dobro raspoznajte obe faze kako bi znali na vreme reagirati i utešiti dete. Dete će se najbolje smiriti kada oseti vašu bliskost, reći utehe i zagrljaj.

Noćne more kod dece dolaze iz stvarnog života koji decu okružuje. Ako dete sanja da ga lovi strašno čudovište verovatno se bori sa strahom od stroge učiteljice, tete iz vrtića ili čak i roditelja. Obično se radi o nekome ko je jako strog prema detetu i ko viče na njega. Ovo su najčešći razlozi noćnih mora. Postoje i one druge noćne more koje su teže rešive, a to su one u kojima se dešava da detetu preti čudovište koje se skriva u ormaru ili ispod kreveta. To znači da se vaše dete nigde ne oseća dovoljno sigurno.

Noćne more su najčešće kod dece između njihove druge i četvrte godine života. U tom periodu detetov razvoj je najintenziviniji. U drugoj godini života dete shvata kako je to kada se odvoji od majke i to ga mnogo plaši. Ako vaše dete ima često noćne more, proverite šta se tačno dešava. Možda je nastala neka velika promena za vaše dete, dete se nečega jako prepalo ili je nešto krivo shvatilo. Postoji mogućnost da je bilo izloženo nekoj velikoj opasnosti koja je ostavila trag na njemu. U tim slučajevima bitno je da potražite pomoć dečjeg psihijatra ili neurologa koji će proveriti šta se tačno desilo i rešiti sve nedoumice.

Potrebno je da pratite kada se tačno dešavaju noćne more kod deteta. Probajte pratiti šta je dete radilo prethodnog dana pa pogledajte da li postoji poveznica sa događajima iz stvarnog sveta i sa noćnim morama. Postoji mogućnost da dete sanja čudovište jer ste se nešto naljutili na njega ili ste bili strogi. Ako dođete do tog saznanja potrebno je da detetu objasnite da su odrasli ponekad ljuti ili strogi, ali sve sa razlogom jer svojoj deci žele samo ono najbolje te da ih dobro usmere kako bi izrasli u dobre ljude.

loading...