Vrste snova

Snovi su ljudima oduvek bili intrigantni jer su pomalo mistični, nedorečeni i teško ih je objasniti. Svi želimo da saznamo šta tačno znači ono šta smo sanjali kako bi možda shvatili neku komplikovanu situaciju iz naše svakodnevnice, kako bi saznali šta nas čeka na novom radno mjestu ili u novoj ljubavi.

Snovi su se prvi puta pokušali rastumačiti još prije 7000 godina u Mesopotamiji. I iako je prošlo mnogo godina i danas su mistični i ne možemo ih do kraja objasniti. Upravo zbog toga česta su tema u mnogim naukama kao što su religija, filozofija, psihologija i druge.

Da li ste znali da snovi mogu da se dese samo u REM fazi sna? U REM fazi sna koja može da se desi nekoliko puta tokom noći, čovek sanja i doživljava neki drugi život u slikama, doživljajima, emocijama i idejama. Jedina razlika naspram realnog sveta je ta da se ovde sve događa bez naše dobre volje i bez svesti.

Do sada su mnogi uradili svoju podelu snova, ali među svima je najprihvatljivija ona gde se snovi dele na četiri vrste.

Svakodnevni snovi

U ovu grupu spadaju snovi koje sanjamo jer su nam se desili tokom dana. Ako imamo neki problem na poslu ili u ljubavi, muči nas stambeno pitanje ili nas deca ne slušaju, velika je verovatnost da ćemo sanjati upravo to šta nas muči. Naš mozak nam tako podsvesno govori da smo previše opterećni svojim problemima pa ih i u snovima pokušavamo rešiti. Svakodnevni snovi nam pomažu da što pre dođemo do rešenja naših problema u realnom svetu stoga su nam neka vrsta pomoći pri rešavanju problema.

Znakoviti snovi

U ovu vrstu snova spadaju snovi koji su malo složeniji od onih svakodnevnih snova. Iako nam se čini da su oni na prvi pogled realni, kada ih malo bolje proučimo dolazimo do saznanja da imaju mnogo dublje značenje i da nam šalju neku poruku. Ovakve snove treba shvatiti i objasniti kako bi došli do poruke. Na primer ako konstantno sanjamo da nas progoni ubica, takav san moramo dublje analizovati. Verovatno se radi o bežanju od nekog problema koji nas već dugo opterećuje, a kojeg nemamo snage da rešimo.

Lucidni snovi

Ovi snovi su najintrigantniji jer svi žele da ih sanjaju. U ovim snovima snevač može da kontroliše ono šta sanja šta ga uvodi u lepi svet nalik maštanju. Oni se zato obično i zovu snovima koji su na granici stvarnog. Ove snove sanjamo u jutarnjim satima, a da bismo ih sanjali moramo to naučiti vežbanjem. Iz ovih snova se rađaju neke velike ideje, potiče se kreativnost, pisanje scenarija za filmove, nastaju umetnička dela i slično.

Noćne more ili košmari

Košmari su snovi koje nitko ne želi da sanja jer često mnogo iscrpe čoveka. Radi se o najgorim noćnim morama o kojima razmišljamo još mnogo dana nakon šta smo ih sanjali. Oni takođe predstavljaju neke naše probleme, a naša podsvest nam ovakim stašnim snovima pokušava reći da moramo što pre da ih rešimo.

Ovo je osnovna podela snova, no osim njih postoje još neke kvalifikacije snova. Ovde mogu da spadaju još religiozni snovi koje sanjaju obično oni koji su jako religiozni. U tim snovima možemo da vidimo neke verske simbole. Osim religioznih snova, mogu da se javi i paranormalni snovi. Oni su telepatski, odnosno govore o nekim predskazanjima. Mnogi smatraju da ovi snovi na neki način rade u dosluhu sa našom stvarnošću iz koje crpe informacije pa nam se čini da su istiniti.

loading...